Антарктическите пингвини на остров Заводовски се сринаха с 63% заради затоплянето
Най-голямата колония антарктически пингвини в света вече не се намира на вулканичния остров Заводовски. Според ново изследване популацията на вида там е намаляла с 63% между 2011 и 2025 г. – от около 1,09 милиона размножаващи се индивида до 402 000. Това означава, че над 680 000 пингвина са изчезнали за 14 години, а темпът на спад е около 7% годишно. Учените определят темпа като изключително бърз.
Остров Заводовски е част от архипелага Южни Сандвичеви острови, който е дом на 38% от популацията на антарктическите пингвини. Заради срива изследователите настояват Международният съюз за опазване на природата да прекласифицира вида от „незастрашен“ в „застрашен“. Понастоящем видът не е считан за застрашен от изчезване.
Наблюденията са направени със снимки от дрон и сателит. Те показват, че спадът е започнал преди изригването на вулкана Маунт Къри през 2016 г. и е продължил със същия постоянен темп и след това. Облакът от пепел е бил отнесен на североизток, над зона, която не е обитавана от пингвините, затова учените не смятат вулкана за причина или основен фактор.
Като вероятна причина изследователите посочват ограничената наличност на крил – малки ракообразни, които са основният източник на храна за антарктическите пингвини. Затоплянето на океанските температури е изтласкало крила по на юг, към по-студени води, които антарктическите пингвини не понасят. Така климатичните промени действат чрез взаимносвързаните хранителни вериги в екосистемата.
Междувременно друг вид на острова – златокосият пингвин (Gorfou macaroni) – се е увеличил от около 338 000 индивида през 2011 г. до 433 000 през 2025 г. Днес той вече е по-многоброен от антарктическите пингвини. Общо двата вида на остров Заводовски надхвърлят 835 000 индивида. Златокосите пингвини се хранят с по-широк спектър от плячка и това обяснява защо популацията им расте, докато антарктическите намаляват. Оцеляването им също потвърждава, че вулканичното изригване не е изиграло роля за срива на антарктическите пингвини.
След като остров Заводовски вече не приютява най-голямата колония в света, пингвините на Адели от нос Адер, разположен от другата страна на Антарктида, са новият рекордьор с над един милион екземпляра през 2018 г.